Váš nákupný košík je prázdny

25.11.2020

Články

Dobrovoľníci v programe Vaše ruky, naše krídla

“Vaše ruky, naše krídla” je program, v ktorom dobrovoľníci a dobrovoľníčky pomáhajú rodinám s deťmi so zdravotným znevýhodnením.

Prihlásiť sa ako dobrovoľník môžete TU

O programe a dobrovoľníctve v ňom: 

“Vaše ruky, naše krídla” je program, v ktorom dobrovoľníci a dobrovoľníčky pomáhajú rodinám s deťmi so zdravotným znevýhodnením.

Dobrovoľník či dobrovoľníčka pomáhajú pri začleňovaní dieťaťa alebo mladého človeka so  zdravotným znevýhodnením do spoločnosti. Služba sa líši práve na základe definovaných potrieb rodiny a možností ich syna či dcéry,  ako aj  Vašich možností,  môže to byť napr. sociálny kontakt, vyplnenie voľného času či rozvoj a objavovanie ich talentov.
Nejedná sa o osobnú asistenciu osobe s ŤZP, ale o pomoc pre rodiny. 

Konkrétne môže dobrovoľnícka činnosť vyzerať nasledovne: 

Spolu s každou rodinou s dieťaťom so zdravotným znevýhodnením prejdeme potreby rodiny a nastavíme obsah služby dobrovoľníka. 

Napr.: vychádzky s Jankou 2x týždenne, v pondelok od 14:00 do 15:00 a v stredu od 16:00 do 17:00. Počas vychádzok  naša  Janka spolu s  dobrovoľníkom navštívi kino či kultúrnu pamiatku, alebo sa prejdú v parku, prípadne zájdu spoločne na zmrzlinu. Alebo spoločne rozvíjajú kreatívny potenciál tvorením výrobkov a pod.  Návrh programu na spoločný čas dá  Janka a  bude strávený tak ako sa vzájomne dohodneme s Jankou, dobrovoľníkom a Jankinou rodinou.

Prečo sa zapojiť ako dobrovoľník:

  • Deti a mladí ľudia, pre ktorých sa rozhodnete pracovať ako dobrovoľník, majú  síce zdravotné znevýhodnenie, ale hlavne mnoho výnimočných  darov, ktorými robia rozmanitý a krásny tento svet. Vy budete práve jeden z tých ľudí, ktorí sa môžu ich darmi obohatiť.
  • Tieto deti a mladí ľudia nemajú stovky priateľov na FB, ani desiatky v reáli. Často majú troch/štyroch – mamku, ocka, spolužiaka, sesternicu a vy môžete byť piaty. 
  • Spoznaním sa s človekom, ktorý život  zvláda aj so zdravotným znevýhodnením, spôsobí,  že začnete vidieť veci z iného pohľadu, čo môže byť pre Vás prínosom na celý život.
  • Budete pracovať na rozvoji svojich kompetencií - zodpovednosť, komunikácia, otvorenosť,  získate skúsenosti v podpore ľudí so zdravotným znevýhodnením, rozvinie sa vám cit pre potreby druhých ľudí a rozviniete mnohé kompetencie na spoluprácu a napĺňanie potrieb ľudí žijúcich v komunite. 
  • Dlhodobá dobrovoľnícka činnosť v životopise môže byť to, čím sa váš životopis bude líšiť spomedzi desiatok ďalších. 

Koho hľadáme: 

Prívetivá a priateľská povaha, trpezlivosť a otvorené srdce a myseľ sú predpoklady, ktoré by mal dobrovoľník či dobrovoľníčka hlásiaca sa do tohto programu. Rovnako by mal mať dobrovoľník viac ako 18 rokov, byť bezúhonný a spôsobilý na právne úkony. 

Dobrovoľník je človek, ktorý bez nároku na finančnú odmenu venuje svoj čas a vykonáva pre inú osobu alebo vo verejný prospech dobrovoľnícku činnosť. V programe Vaše ruky, naše krídla dobrovoľník pokladom a obohatením pre rodinu, ktorej pomáha a sám zároveň získava veľmi vzácnu skúsenosť. 

Doba počas ktorej dobrovoľník vykonáva službu: 

Dobrovoľnícka služba v programe Vaše ruky, naše krídla sa vykonáva na čas dohodnutý s dobrovoľníkom, avšak minimálne na 3 mesiace.  

Proces 

 Po prihlásení sa na dobrovoľnícku pozíciu Vás budeme kontaktovať e-mailom alebo telefonicky, aby sme sa dohodli na prvom fyzickom alebo online stretnutí, kde Vám priblížime detaily a povieme viac o rodine, ktorej by ste mohli  pomáhať. Následne na to prebehne stretnutie s rodinou, kde rodina povie o očakávaniach a predstavách.  Bude priestor aj na vyslovenie Vašich očakávaní, predstáv alebo obáv, aby sme vedeli čo najlepšie nastaviť pre Vás vhodnú podporu počas dobrovoľníckej služby. V prípade potreby používania vozíka alebo iných pomôcok  Vás rodina zaškolí,  dobrovoľnícke činnosti vám budú zverené postupne podľa toho, ako sa budete na ne cítiť kompetentný/-á. Po procese školenia a podľa dohody  medzi rodinou  a Vami začnete vykonávať svoju dobrovoľnícku službu. Počas vykonávania dobrovoľníckej služby budú prebiehať aj supervízne stretnutia a priebežná podpora zameraná na riešenie toho, čo by ste pri výkone dobrovoľníckej služby potrebovali.  V prípade akýchkoľvek otázok či nejasností bude Žilinské dobrovoľnícke centrum vždy k dispozícii. 

O koordinátoroch programu: 

Program  Vaše ruky, naše krídla zastrešujú OZ Persona a OZ V.I.A.C. - Inštitút pre podporu a rozvoj mládeže. Personálne zastupujú Eva Krššáková krssakova@gmail.com a Michaela Ondríková doborvolnictvo@ozviac.sk . V prípade akýchkoľvek otázok ohľadom programu sa môžete na ne obrátiť. 

Cookies nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" vyjadrujete súhlas s anonymným používaním a uchovávaním cookies. Viac informácii

Súhlasím