Váš nákupný košík je prázdny

08.02.2021

Články

Karanténa ako čas budovania prospečných návykov

Môže byť karanténa k niečomu dobrá? Áno! Prinášame ti rady, ako sa starať o svoje mentálne zdravie.

Keď si chceš osvojiť nejaký nový návyk, hovorí sa, že k tomu potrebuješ 21 dní, počas ktorých vedome a cielene vykonávaš želanú činnosť. Po uplynutí týchto dní sa to stane tvojou prirodzenou súčasťou, tvojim novým zvykom. Mnohí si týmto štýlom zautomatizovali pravidelné cvičenie, vstávanie skoro ráno, venčenie psa za každého počasia, čistenie zubov dentálnou niťou a mnoho ďalších prospešných návykov.

21 dní karantény máš dávno za sebou - ako si si na to „zvykol/zvykla”?
V predchádzajúcich dvoch článkoch pre začiatočníkov a mierne pokročilých v karanténe sme priniesli niekoľko tipov, ako lepšie zvládať tieto zvláštne korona časy. Dnes postupujeme ďalej, do levelu „profíkov”, a predstavíme niekoľko inšpirácií, ako tento čas využiť na vypestovanie si prospešných návykov pre vás a vaše mentálne zdravie.

1. Zostaň v prítomnosti

V časoch karantény, ktorej koniec je v nedohľadne, ťa ľahko môžu prepadnúť pocity beznádeje a úzkosti - ako to zvládnem?! Je to možno podobný pocit, ktorý si už niekedy zažil, keď si stál na začiatku turistického výstupu na vysokú horu, ktorej vrchol bol schovaný v hmle. Aj takýto výstup sa dá zvládnuť - krok po kroku. Podobne je to aj teraz - tieto časy sú objektívne náročné, možno sa zapotíš, ale zvládneš to! Deň po dni, ale zvládneš! Sústreď sa na tento deň, zmobilizuj svoju energiu, plánovacie schopnosti a zvládni tento  jeden deň. Keď ťa začnú valcovať pocity úzkosti z budúcnosti, skús napr. toto „sprítomňovacie” cvičenie a maj všetkých 5 pokope: uvedom si 5 vecí, ktoré vidíš, 4 zvuky, ktoré počuješ, 3 predmety, ktorých sa vieš dotknúť, 2 vône z blízkeho okolia a 1 chuť, ktorú máš práve na jazyku. Vitaj späť v prítomnosti!

2. Rozvíjaj svoje vzťahy

Keď si chodil do školy, vzťahy s tvojimi kamarátmi sa diali akoby „samé od seba” už len preto, lebo ste spolu zdieľali nejaký priestor, zažívali spoločné situácie. Takéto vzťahy vznikali a rástli často bez toho, aby si sa musel zvlášť snažiť.Realita posledných týždňov túto skutočnosť výrazne mení. Väčšina tvojich vzťahov sa premenila na „vzťahy na diaľku”. Tento čas je preto výbornou školou, v ktorej sa naživo môžeš naučiť, že žiadne vzťahy nefungujú na samo-poháňací mechanizmus, ale vyžadujú úsilie, čas, obetu, otvorenosť, tvorivosť…  ako to môže vyzerať v praxi? Napr. tak, že odpovieš na telefonát, hoci máš práve rozpozeraný seriál, preberieš iniciatívu, zdvihneš telefón a zavoláš kamošovi len preto, aby si sa spýtal, ako sa má, pohľadáš slová povzbudenia, hoci aj tebe je možno ťažko, ukážeš svoju zraniteľnosť a priznáš pred tým druhým, že sám potrebuješ pomoc…Druhá skupina vzťahov sú tie u teba doma - vzťahy s tvojimi rodičmi, súrodencami. Tým, že ste všetci pod jednou strechou a ste si blízko, nemusí ešte znamenať, že ste si blízki. Korona-časy sú dobrá príležitosť dohnať zameškané, opraviť, čo je pokazené, ďalej nechať rásť a rozvíjať to, čo funguje. Univerzálny návod, ako na to, nemáme, no ak by sme mali, spoločným menovateľom všetkých tipov by bolo úsilie. Snaha pripraviť pekný spoločný čas, odpustiť krivdu, nevrátiť uštipačný komentár, snaha spríjemniť druhému deň, pomôcť v ťažkých chvíľach…

3.Sústreď sa na to, na čo máš dosah

Máš na výber, či si dáš nálepku obete korona situácie, ktorá uviazla doma a nemá na výber, alebo zaujmeš proaktívnejší prístup a budeš sa sústreďovať na to, čo máš v moci. Áno, reálne veľa z toho, čo sa deje okolo nemôžeš ovplyvniť, ale mnoho iných vecí máš plne vo svojich rukách. Vieš, akým spôsobom môžeš ochrániť svoje fyzické zdravie. V predchádzajúcich článkoch sme ti dali niekoľko tipov ako budovať svoje mentálne zdravie. Veľkou mierou vieš ovplyvniť, či z týchto korona-prázdnin vzídeš silnejší, odolnejší a pripravenejší čeliť ďalším výzvam, ktoré prinesie život.

Či už na úrovni začiatočníkov, mierne pokročilých či profíkov, starajme sa o svoje mentálne zdravie! V týchto časoch, snáď ešte viac ako inokedy platí, že mentálne zdravie si vyžaduje našu pozornosť a starostlivosť. Nezanedbaj to ani ty! 

Ak máš pocit, že si na konci so silami, vyhľadaj pomoc! Existuje viacero liniek, na ktorých vieš získať potrebné psychologické poradenstvo. Ak ti teraz, v časoch zavretých kostolov, chýba duchovné povzbudenie, máme pre teba nový portál duchovného sprevádzania, kde prostredníctvo chatu alebo mailov môžeš načerpať potrebné posily. Požiadať o pomoc je v poriadku!

Spolu to zvládneme!

Cookies nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" vyjadrujete súhlas s anonymným používaním a uchovávaním cookies. Viac informácii

Súhlasím