Váš nákupný košík je prázdny

17.06.2022

Články

Kurz o zvládaní emócií

Minulý týždeň sa v Oravskom centre mládeže v Ústí nad priehradou uskutočnil týždeň plný emócií pre takmer šesťdesiat študentov. Tri skupiny sa postupne vystriedali na jednej zo záverečných častí ročného rozvojového programu Kolumbus, ktorého boli súčasťou v školskom roku 2021/2022. Počas roka prešli v rámci tohto programu výpravným zážitkovým kurzom v studených hornooravských lesoch, učili sa učiť, absolvovali svoju prvú skúsenosť s koučingom,  pracovali na svojej motivácii a aj vnímavosti s našimi hosťami z organizácie EDUMA.

Rok zážitkov, ktoré sa prostredníctvom reflexie menili vo vzácne skúsenosti, sa blíži ku koncu, ale ešte pred rozlúčkou sme sa rozhodli našich Kolumbusákov vybaviť “na cestu“ jedným, z nášho pohľadu veľmi dôležitým, know-how. Otvorili sme spoločne tému emócií, ich poznania a spracovávania. Uf... Baviť sa o emóciách, prežívaní, pocitoch. Ťažké? Alebo by ste sa do toho bez váhania vrhli? 

Naši študenti sa o nich nielen rozprávali, oni si mnohé počas troch spoločných dní aj zažili na vlastnej koži. Samozrejme, vyžadovalo to istú dávku odvahy, ale každý mal možnosť rozhodnúť sa, ako hlboko do svojho vnútra načrie. Príležitosť spoznať sám seba i prežívanie spolužiakov v bezpečnom prostredí prostredníctvom rolových hier a outdooroviek sa nenaskytne každý deň. 

Takto vybavení osobnou skúsenosťou, ako je možné aj nepríjemnú emóciu spracovať a pochopiť, čo sa nám snaží povedať, ukončili študenti poslednú pobytovú fázu ročného rozvojového programu Kolumbus*.

Ak vás kurz o emóciách zaujal a ste zvedaví, čo všetko by ste si z neho mohli odniesť vy sami, máme pre vás 5 najväčších AHA momentov našich študentov, ktoré vám v skratke priblížia, čo nové sa o emóciách dozvedeli. Pozor, niektoré z nich vás môžu prekvapiť či vyrušiť. A to je dobre. 😊

5 najväčších AHA momentov našich študentov

  • Všetky emócie sú dôležité, potrebné a majú svoju úlohu.
  • Neexistuje zlá emócia.
  • V tých istých situáciách, ktoré sme zažili, všetci svoje emócie prejavovali inak. Niekto cítil strach, niekto hnev... ale všetci sme boli v rovnakej situácii.
  • Aj hnev, strach a smútok sú v našom živote potrebné a veľakrát nám pomôžu.
  • Netreba sa emóciám brániť treba ich prijať a pracovať s nimi.

Súhlasíte? Vedeli by ste tieto tvrdenia obhájiť či vyvrátiť? Študenti by o nich minimálne vedeli oduševnene diskutovať a doložiť svojimi skúsenosťami. 

Na záver snáď len jeden odkaz pre všetkých nás, ktorí sa s emóciami stretávame dennodenne:
„Nikdy nevieš, aký príbeh sa skrýva za emóciou druhého človeka. Ber ohľad na to, že ani ostatní nevedia o tvojom príbehu.“ (študentka Anička, Poprad)

*V školskom roku 2022/2023 otvoríme ďalší ročník rozvojového programu Kolumbus pre stredoškolákov. Tento dlhodobý program má študentom pomôcť zlepšiť si výsledky v škole a naučiť ich mäkké zručnosti dôležité pre budúcnosť. Prvou a základnou kompetenciou, na ktorú sa v programe zameriavame, je schopnosť učiť sa. Tá je zásadná nielen v škole, ale aj na neustále sa meniacom trhu prácu. Prihlasovanie je otvorené TU.

Tento kurz sa realizoval v rámci projektu Zlepšenie školských výsledkov žiakov Prešovského a Žilinského kraja prostredníctvom rozvoja kompetencie učiť sa. Projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje. 

Cookies nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" vyjadrujete súhlas s anonymným používaním a uchovávaním cookies. Viac informácii

Súhlasím