Váš nákupný košík je prázdny

23.05.2022

Články

Projekt Regionálnych centier

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu v spolupráci s regionálnymi partnermi Slovenska vytvára Regionálne centrá na podporu učiteľov. V rámci kľúčovej reformy, Plán obnovy, má na celom území Slovenska do roku 2026 vzniknúť 40 regionálnych centier, v ktorých bude pracovať 400 mentorov. Tých budú tvoriť aktívni pedagogickí zamestnanci.

Takýmto spôsobom, chce ministerstvo školstva podporiť všetkých pedagogických pracovníkov pri zavádzaní zmien v obsahu a formách vzdelávania – Kurikulárnej reformy. Hlavnou úlohou mentorov je: mentoring, poradenstvo a konzultovanie počas nastávajúcich zmien. Okrem úspešného zrealizovania Kurikálnej reformy, chce ministerstvo školstva podporiť profesijnú prípravu pedagogických lídrov a vytvoriť sieť a spoluprácu organizácií (regionálnych a odborných) so štátnymi inštitúciami.

Novou zmenou pre pedagógov môžu byť vyučovacie metódy, ktoré vytvárajú diskusiu medzi vyučujúcim a študentmi. Memorovanie faktov nahrádzajú ich porozumením. Ďalšou zmenou je zavádzanie moderných technológií, ale aj ich efektívne používanie k úspešnému sprostredkovaniu učiva, a to či už prezenčnou alebo dištančnou formou. Pripravené sú učebnicové reformy.

Aktuálne sú na Slovensku dve aktívne pilotné centrá. Jedným z nich je regionálne centrum v Martine, ktoré už zaznamenalo pozitívne výsledky:

„Odporúčala by som to každej kolegyni/kolegovi, pretože to môže posunúť učiteľa ďalej.“ Lenka G. mentorovaná učiteľka

„Je to spôsob spolupráce a nie nejakej kontrolnej a nariaďovacej činnosti.“ Adriana B. mentorovaná učiteľka

V prvom kole výzvy sa k 16 víťazom zaradilo aj OZ V.I.A.C. – Inštitút pre podporu a rozvoj mládeže, ktorého regionálne centrum bude aktívne od Septembra 2022. V snahe poskytnúť najlepšie konzultácie a mentoring pre učiteľov, a tak zvýšiť kvalitu vzdelania detí a mládeže,  hľadáme ľudí, ktorí by nám boli schopní pomôcť. Pokiaľ ste učiteľom (ZŠ a SŠ) alebo budúcim mentorom, ktorí dlhodobo učí, je tu miesto pre Vás. 

Staňte sa mentorom, ktorý pomôže Oravským školám zaviesť zmeny a zlepšiť tak vzdelávací systém. Viac informácií a online prihlasovací formulár nájdete tu: Hľadáme mentorov do nového centra | VIAC (ozviac.sk) Vybraných uchádzačov čaká online pohovor.

Dôležité termíny:

  • Prihlasovanie do: 29.5.2022
  • Pozvánka vybraných uchádzačov na online pohovory: 1.6.2022
  • Online pohovory: 2.-14.6.2022
  • Výsledky výberového procesu po 15.6.2022

Cookies nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" vyjadrujete súhlas s anonymným používaním a uchovávaním cookies. Viac informácii

Súhlasím